Как да си направите свещи сами

Въпреки, че жените се интересуват повече от свещи в днешно време, правенето на свещи е по-скоро мъжка професия, датираща хиляди години назад. Особено в средновековието, търговията със свещи е била много важна за кралства и селища. Светлината очевидно е необходимост, и тази светлина е идвала от свещи. Бизнеси, домове, енории и други са разчитали на производителите на свещи, правейки тази професия много изгодна по онова време.

Днес, въпреки че свещите не са необходимост, могат да внесат промяна в атмосферата на всяка стая, в зависимост от желанието Ви.

В тази статия решихме да Ви разкрием как можете да направите сами свои собствени свещи.
Има няколко типа свещи, които може да направите – свободно стоящи, свещ в някакъв съд и други. Ние ще се фокусираме върху свещите в съдове, като под съд имаме в предвид чаша, малко бурканче или друга желана от Вас форма, която искате свещта да заеме.

Нека се заемем и с направата!

Нужни материали за свещи

За да започнете с направата на свещи, ще Ви трябват някои материали и инструменти, които са сравнително евтини.

Восък

Това очевидно е сърцето на всяка свещ. Има 3 основни типа восък, от които може да избирате. Нека разгледаме всеки от тях:

  • Парафин
    Традиционния восък, използван за направата на свещи от стотици години и все още популярна съставка за повечето свещи. Той е евтин и лесно можете да добавите цветове и аромати към него. Основното притеснение при парафина е потенциално токсичната му природа. Парафинът е петролен продукт, което автоматично му дава лоша слава за някои хора. Ако предпочитате изцяло натурални продукти, може би трябва да се насочите към друг тип восък.
  • Соя
    Това е новодошлият в квартала и става все по популярен. Восъкът от соя се създава през 90-те години на 20-ти век, когато движението за натурални продукти започва да набира популярност. Този тип восък се прави основно от соево масло, но понякога се смесва с парафин или други типове восък. Лесно можем да го оцветим и да добавим аромат за към него.
  • Пчелен восък
    Най-стария материал за правене на свещи. Всъщност, свещи от пчелен восък са намирани във великите пирамиди в Египет. Както името подсказва, той се произвежда от пчели, като вторичен продукт в процеса на правене на мед. Поради това, има естествено жълт цвят, както и лек, сладникав аромат. Очевидно е напълно натурален продукт, но много трудно може да добавите други аромати към него, естествената миризма ще Ви попречи. Също така е най-скъпата опция от изброените.

Повечето восък за правене на свещи, се продава под формата на пелети. Това го прави много по-лесен за работа и бърз за топене. Ако дойде на блокче, използвайте остър нож, за да го нарежете на малки парчета.

Фитил

Грешният фитил може да погуби домашната свещ. Вашата първа грижа трябва да е размерът, т.е. ширината на фитила. За свещи в съдове, почти винаги ще се налага да използвате широк фитил. Тъй като свещта, която ще изработвате, ще е няколко сантиметра в диаметър, по-големия фитил е правилният избор. Дължината на фитила няма голямо значение, защото най-вероятно ще трябва да го подрежете.

Ароматни масла

Без аромат, ще имате просто горящ восък. Независимо, че изглежда добре, не създава приятния аромат, който ароматните свещи на пазара предлагат. В нашия сайт ще намерите много на брой аромати, от които да изберете в зависимост от предпочитанията си.

Съд, в който да разтопите восъка

Восъка трябва да се разтопи на водна баня. Това налага внимателно да подберете съд, който в най-добрия случай може да сложите върху тенджера, за да може парата да разтопи восъка, без да го гори.

Съд, в който да излеете восъка

Чаша за кафе, бурканче или каквото и да е друго, може да се използва като съд, за Вашата домашно направена свещ.

Аксесоари: Термометър, шпатула, стари химикали и т.н.

Хубаво е да имате термометър под ръка, защото по този начин лесно може да измерите температурата на восъка. Когато купувате восък, особено такъв, за правене на свещи, той идва с инструкции на каква температура да добавите аромата, на каква температура да го излеете в съдът за съхранение и т.н. Използвайте шпатула или лъжица, за да бъркате восъка и да разчупвате по-големите парчета. По-късно ще разберете защо старите химикали ще Ви бъдат полезно. Също така, след като започнете, ще осъзнаете, че има и други малки неща, от които се нуждаете, като хартиени кърпи, за да почиствате случайно излят на неправилното място восък.

След като подготвихме нужните материали, е време да започнем със същинската изработка на свещта.

Подгответе района, в който ще работите

При работа с восък трябва да сте готови да се изцапате. Особено когато започне да се топи, капки могат да паднат навсякъде, а вие няма да разберете за тях докато восъкът не е изстинал. Подгответе вестници или хартиени кърпи около зоната на работа. Използвайте ги, за да подредите върху тях термометъра, шпатулата и други помощни средства. За щастие, восъка не е чак толкова труден за чистене и често можете просто да го откъртите с нокът. Също така подгответе бурканчетата (или други съдове) и фитилите си. След като започнете, ще осъзнаете че всичко става много по-бързо, отколкото сте очаквали.

Разтопете восъка

Сложете голямо количество вода в долния сън и сложете восъка в горния, включете котлона и гледайте как се топи. Всъщност е много интересно за гледане. Разбъркайте и разчупете големите парчета с шпатула. Отнема около 10 до 15 минути за да се разтопи восъка. Също така внимавайте за температурата. На восъка трябва да е указано каква е температурата, която не трябва да се превишава.

Закрепете фитила в съда за свещта

Докато восъка се топи, закрепете фитила за свещта в съда, в който ще излеете восъка. Някой фитили имат стикер в долната част, но повечето нямат. Може да използвате секундно лепило, за да закрепите фитила или използвате един трик. Може да потопите фитила в топящия се восък, след това да го позиционирате в съда и да изчакате восъка да се втвърди. По този начин фитила ще остане залепен за долната част на съда. Старайте се да е идеално в средата, за да се постигне възможно най-ефективно горене на свещта.

Добавете аромат и бъркайте

След като восъкът се разтопи напълно, добавете избраните ароматни масла. Всеки тип восък е различен и изисква различно количество аромат, за определено количество восък. Поради тази причина следвайте внимателно инструкциите. След като добавите аромата, бъркайте около 30 секунди, за да се разпространи ароматът равномерно.

Охладете и налейте в съда за свещта

След като сте добавили аромата, оставете сместа да изстине за няколко минути. След като восъка изстине малко, го излейте в съда. Внимавайте фитила да не се изкриви и да запази своята позиция в средата, но и не го дърпайте прекалено силно, за да не се отлепи от дъното. Ако сте приели съвета ни и сте залепили фитила с восък, при изливането на горещ восък, вече втвърдения може да се разтопи. Не изливайте всичкия восък още първия път. Оставете малко в съда, в който го разтопихте. Ще забележите, че се образува вдлъбнатина в центъра на излетия восък. Ще се върнем на това след няколко стъпки.

Подсигурете фитила

Въпреки, че фитила е залепен за дъното, може да се раздвижи в горната част. Трябва да направите така, че той да стои в центъра, докато восъка се втвърдява. За да го държите по средата, просто поставете фитила между два химикала, които не са Ви много ценни. Фитилът не трябва да е прекалено осигурен, просто трябва да стои в центъра няколко часа.

Оставете восъка да изстине и долейте

Както отбелязахме по-рано, докато восъка изстива, е вероятно да се образува малка вдлъбнатина по средата. Ще трябва да оставите сместа да се охлади няколко часа, за да слегне напълно. Загрейте отново восъка, който оставихте в съда за разтапяне и долейте колкото е нужно. Не добавяйте прекалено много, защото може да се получи нова вдлъбнатина. Добавете толкова, колкото е нужно за да покрие вдлъбнатината.

Подрежете фитила

Най-вероятно ще имате няколко сантиметра фитил, излизащ от свещта. Ако фитила е толкова дълъг, свещта ще гори прекалено гореща. Може да разпознаете дали фитилът е прекалено дълъг като гледате пламъка. Ако той е по-голям от 2 сантиметра и не гори стабилно, значи фитилът е прекалено дълъг. Подрежете го и запалете свещта отново.

Почистете

Сигурно се чудите как да почистите всичкия восък. Най-добрия начин за почистване според нас е с хартиена кърпа, докато восъка е още топъл. Не искате да изплакнете съдът, докато има разтопен восък в него, защото след като изстине, този восък може да запуши канализацията Ви. Поради това, след като восъка омекне, го забършете внимателно с хавлиена кърпа.

Насладете се на свършената работа

След като свещта вече е готова, запалете я и се насладете на приятния аромат и светлина, които излъчва. Ние от Iogas можем да Ви предложим различни материали за изработка на свещи, които ще Ви помогнат да развихрите въображението си. Посетете сайта ни за повече информация!