Разлики между парафин и растителни восъци

Решения, решения… Изборът на восък за вашата свещ може да бъде важно решение. Може би търсите восък, който е съвместим с вашата марка, или може би просто започвате „пътуването“ си за правене на свещи и не сте сигурни откъде да започнете. Тази статия ще предложи някаква основна информация, ще ви даде няколко съвета и ще успори няколко мита.

Восъците попадат в две основни категории – парафинов восък (известен още като минерален восък) и растителен восък (често наричан „естествен“ восък). Тези видове восък не само произхождат от различни източници, но имат и различни видове химическа структура. Може би не е изненадващо, че те също се държат различно в свещи. Тази статия ще сравни и съпостави тези два вида восъци, като по този начин ще помогне на производителите на свещи да вземат информирани решения за това кой восък отговаря на тяхната марка или хоби.

Парафинов восък

Парафиновият восък е страничен продукт от нефтохимическата промишленост. Най-общо казано, парафиновите восъци са смеси от химикали, наречени алкани, и са съставени от вериги от въглеродни атоми с водородни атоми, прикрепени към тях. Смесите се състоят от много различни дължини на вериги, като веригите могат да бъдат прави или разклонени. Това означава за производителя на свещи, че различните смеси от парафинов восък ще имат различни свойства. Всяка смес е уникална смес, така че някои смеси ще бъдат по-меки от други, а диапазоните на топене ще бъдат различни. Може да имат малко по-различни цветове и текстури. Обикновено диапазоните на топене ще бъдат 46 – 68°C.

След изливане на свещ с парафинов восък, горещият течен парафин ще се промени обратно в твърд. По време на този процес восъкът ще кристализира, което ще го накара да се свие и обикновено ще образува вдлъбнатина или кухина на повърхността на свещта. Повърхността може да бъде изгладена чрез повторно разтопяване на горната част на свещта с топлинен пистолет. Въпреки това, парафиновият восък обикновено няма добра адхезия към стъклото и обикновено се отдръпва от вътрешността на стъклото на свещта, докато свещта се втвърдява, обикновено в рамките на 24-48 часа.

Популярен мит за парафиновия восък е, че той може да бъде доста опушен, когато гори в свещ. Това не е абсолютно вярно. Всяка недобра свещ може да даде опушен пламък, независимо дали е парафинов восък или растителен восък. Ако парафиновата свещ е снабдена с подходящ фитил, тя може да гори красиво и чисто. Това е изкуството на правенето на свещи. Най-новият минерален восък на Candle Shack е CS1 , изключителна смес, която е съвместима с повечето ароматни масла от колекцията Candle Shack.

Някои производители на свещи  не удобряват  парафинов восък, защото понякога се счита за неустойчив. Трябва обаче да се има предвид, че суровият парафинов восък е просто полезен вторичен продукт от петролната индустрия, а не неговата причина за съществуване. Реалността е, че отличното горещо отливане на свещ с парафинов восък и лекотата на получаване на гладка лъскава плоска повърхност почти всеки път правят парафина добър избор за широка гама от международни марки на луксозни свещи.

Растителен восък

Растителните восъци често се наричат ​​„естествен восък“. Нека спрем за момент и да помислим за това. Ще ви бъде простено да мислите, че „естествен восък“ е восък, който се изстисква от растения в буйни летни полета и се доставя директно до вашия доставчик. Това е само част от историята.
Жизненият цикъл на растителния восък започва с прибирането и раздробяването на соята, рапицата или кокоса за извличане на маслото. След това течното растително масло се пречиства химически и се филтрира. След това маслото се смесва с газообразен водород (процес, наречен „хидрогениране“), за да се трансформира химически течното масло в твърд восък.

Най-често срещаните видове растителни восъци са соевите, рапичните и кокосовите. Те принадлежат към клас химикали, наречени „триглицериди“ и химически са много различни от парафиновите восъци на базата на алкани – ето защо изглеждат и действат различно.

Химическата структура на растителните восъци има някои прилики с парафиновия восък. Растителните восъци също съдържат дълги вериги от въглеродни атоми, но в растителните восъци три въглеродни вериги са прикрепени към глицеринова молекула чрез „естерни“ свързващи групи. Степента на хидрогениране на въглеродните вериги ще повлияе върху свойствата на растителния восък – различни комбинации от въглеродни вериги ще повлияят на твърдостта и точката на топене и кристалната структура на восъка.

От гледна точка на производството на свещи, това е важно. Смесите от растителен восък обикновено имат по-ниски точки на топене в сравнение с парафиновите восъци и когато ароматизираната свещ в контейнера се охлади, „потапянето“ в растителния восък обикновено ще бъде много по-малко от подобна свещ от парафинов восък, тъй като кристалната структура на твърдия восък е различна .

Повърхността на растителна восъчна свещ често има „матов” вид. Понякога може да е трудно да се получи добър завършек на свещ с аромат на соев восък, но това обикновено може да бъде коригирано с помощта на топлинен пистолет. Смесите от рапица са все по-популярни и като цяло са лесни за работа и дават добър завършек.

Кокосовият восък е твърде мек сам по себе си, за да се използва като восък за свещи, но може да се използва заедно със соев восък или восък от рапица за създаване на смеси от растителен восък с различни свойства. Растителните восъци могат също да се комбинират с парафинови восъци, за да се получат смеси, които не се свиват много при охлаждане, а повърхностите могат да се нагряват бързо или да се нагряват с топлинен пистолет, за да се получи гладка лъскава повърхност на свещта.

Уникална особеност на растителните восъци е, че повечето могат да се нагряват в микровълнова фурна, което ги прави идеални за производство на свещи в малък мащаб.

Растителните восъци са чудесен вариант, ако искате да избегнете всякаква връзка с нефтохимическата индустрия, а растенията са по-устойчиви от парафина. Соевият восък беше един от първите растителни восъци на пазара и повечето производители използват соя от етичен произход.

Рапицата става все по-популярна, тъй като обикновено се отглежда в Европа и следователно не се свързва с обезлесяването. Восъкът RCX на Candle Shack има отлични показатели за устойчивост, тъй като е направен от европейска рапица и кокос, които произхождат от дребни фермери във Филипините, които са подкрепяни и обучени в устойчиви земеделски техники.