Много от нас обичат да се наслаждават на успокояващия пламък и приятния на ароматните свещи. Поради тази причина, събрахме някои интересни факти за свещите, които най-вероятно не знаете.

Може би сте горили свещите си грешно през цялото време

Първият път, в който палите свещ, трябва да я оставите да гори достатъчно дълго време, за да се разтопи целия горен слой восък. Това може да отнеме няколко часа, в зависимост от големината на свещта.

Ако не направите това, свещта Ви може да гори неравномерно и да се получи тунелче, т.е. само восъка около фитила да се разтопи, а отстрани да остане пръстен от неразтопен восък.

Ако вече се е получил тунел, все още можете да спасите свещта

Покрийте върха на свещта с алуминиево фолио. След това отрежете дупка в центъра, откъдето да излиза фитила. Това ще спомогне външната част да омекне и да се разтапя равномерно. Оставете свещта да гори няколко часа с капачето от алуминиево фолио, за да може горния слой да се разтопи равномерно.

Свещта не трябва да дими, когато гори

Ако свещта пуши, най-вероятно фитила е прекалено дълъг. Изгасете пламъка, изчакайте фитила да изстине и го подрежете на дължина около 6 милиметра. Така ще осигурите равномерен пламък, който няма да произвежда дим след себе си, а само приятен аромат, ако сте запалили ароматна свещ.

Замразената свещ няма да гори повече време

Има слухове, че ако замразим свещта преди да я запалим, тя ще гори повече време. Въпреки това, опитите показват, че в началото свещта гори малко по-бавно, отколкото свещ, оставена на стайна температура, но ефекта много бързо изчезва. В момента в който температурата на свещта се качи до стайна температура, тя започва да гори с нормалната си скорост.

В допълнение, замразяването предизвиква напуквания във восъка и може да повреди свещта. Поради тази причина, няколкото допълнителни минути пламък, който ще получите ако замразите свещта си, най-вероятно не си заслужават.

Никога не трябва да духате свещ

Духането на свещ, за да я угасите, предизвиква появата на сажди и пушек. Също така рискувате да издухате горещ восък по мебелировката или по някой друг. Вместо това, един от най-добрите начини за угасяване на свещ е да се използва нещо метално, с което да угасите пламъка, лишавайки го от кислород. Или може да използвате нещо, с което да потопите фитила в разтопения восък и веднага след това да го изправите. Полепилия се восък ще предпазва фитила, след като изстине.

Не всички свещи капят

Има два основни начина, по които може да се направи свещ, която не капе. Може свещта да е с по-дебел фитил, който да абсорбира восъка. Другият начин е да се направи тънка свещ от мек восък, като в последствие около нея се постави по-дебел восък, който гори на по-висока температура – следователно по-бавно. Когато фитила е запален, вътрешната част от мек восък се разтапя по-бързо и бива задържана от външната по-твърда част. Също така, свещите от пчелен восък по принцип не капят.

Въпреки това, дори тези два вида свещи могат да капят, ако са наклонени или фитилът е прекалено дълъг.

Ако искате готически капещи свещи, най-добре потърсете свещи, които имат много тънък фитил.

Свещи са се правили от крави, насекоми и китове

Лойта (вторичен продукт от обработката на телешка мазнина) е била популярна в Европа през средните векове, но свещи са се правили и от восък, събран от насекоми и смесен със семена. Също така, популярен материал за изработката на свещи е била китовата мас. Често фаровете по крайбрежията са осветявали пътя на моряците с помощта на китова мас.

Пламъкът на свещта не винаги сочи нагоре

При нормални обстоятелства, пламъкът на свещта винаги сочи нагоре, защото пламъкът загрява въздуха около него, той се придвижва нагоре и бива заменен от по-хладен въздух. Този постоянен цикъл (конвекционното течение) създава обичайната форма на сълза.

Под микрогравитация (например в космическа станция) учените то NASA показват, че пламъкът на свещта става сферичен. Поради липсата на гравитация, топлия въздух не се издига нагоре и няма как да се образува конвекционно течение.

Ароматните свещи на вечеря са добра идея, само ако знаете какво правите

Вкусовете , които усещаме, когато ядем определена храна, са комбинация от чувството ни за вкус и обонянието ни. Поради тази причина, ароматна свещ на масата би повлияла на чувството ни за вкус.
Поради тази причина, в някои ресторанти се поставят ароматни свещи със специално подбрани аромати, които да подчертаят храната и да предизвикат уникално кулинарно преживяване.

Поставянето на свещи върху тортата датира от Древна Гърция

Древните гърци са носили торта, декорирана със свещи за да изобразява грееща луна, в храма на Артемида – богиня на лова и луната.

Това е станало традиция при празнуването на рожден ден, чак след 18-ти век, когато Kinderfesten. Това е било празненство за рожден ден за деца, на което броя на свещите е показвал всяка година. Тоест, както го празнуваме и сега.

Ние от Iogas се надяваме тези факти да са Ви били интересни. Ако те са провокирали идея, в която трябва да използвате свещи, ние с радост ще Ви ги осигурим. Разгледайте нашата селекция от ароматни свещи за да направите вечерята с половинката по-специална.